aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Як платити аліменти дитині, а не дружині

Тема аліментів завжди була актуальною та складною. Сьогодні між батьками під час процесу розлучення або після розірвання подружніх відносин ведеться справжня боротьба, щодо визначення подальшого місця проживання спільного спадкоємця, умов участі у виховному процесі та виплати фінансових коштів на утримання батьком/матір'ю, яка проживає окремо. Постійні прерії, необхідність звертатися до органів опіки та судові інстанції лише посилюють конфлікт між колишнім подружжям і, безумовно, негативно впливають на психіку дитини. Сьогодні є кілька варіантів стягнення фінансових коштів утримання. Багатьох цікавить, чи можлива виплата аліментів на рахунок дитини без посередника у вигляді колишнього чоловіка/дружини. Про це ми розповімо в даній публікації.

Виплата аліментів на банківський рахунок дитини

Варіанти оплати аліментів: як платити аліменти дитині, а не дружині

Стягнення коштів утримання і забезпечення сприятливих умов життя дитини визначається типом домовленості між колишнім подружжям. Існують такі варіанти:

  • добровільні перерахування чи виплати;
  • стягнення коштів за контрактом;
  • стягнення за рішенням судової інстанції.

Кожен із варіантів характеризується своїми законодавчими особливостями, і навіть необхідним алгоритмом дій.

Добровільні виплати: чи можна перераховувати аліменти на рахунок дитини в Україні

Якщо пара розлучилася мирно і досягла компромісу щодо виплати коштів за змістом загального спадкоємця віком до 18 років, визначила суму та варіант розрахунку, такі перерахування аліментів вважаються добровільними. Спосіб оплати може бути готівковим, безготівковим або через спеціальні системи грошових переказів, наприклад, Western Union.

Однак у цій ситуації платник повинен перестрахуватися та зберегти всі докази здійснення виплат/переказів, адже немає жодної гарантії, що через певний період стягувач не звернутися до судової інстанції з вимогою виплатити аліменти за вказаний період. Якщо здійснювався безготівковий розрахунок на рахунок колишнього чоловіка/дружини або дитини, краще зберегти всі квитанції. У разі безготівкового розрахунку рекомендується вимагати від стягувача письмову розписку про отримання коштів.

Оплата аліментів за договором дещо відрізняється, адже всі умови (період обов'язкової виплати, сума, форма та спосіб) зазначаються у контракті, який нотаріально засвідчений. Угода обов'язково до виконання обома колишнім подружжям.

Як платити аліменти дитині, а не дружині в Україні?

Якщо платник упевнений у нецільовому використанні стягувачем коштів, що перераховуються першим на утримання та забезпечення умов проживання загального неповнолітнього спадкоємця, він має право звернутися до судової інстанції з відповідним позовом про часткове внесення аліментів на персональний розрахунковий рахунок дитини. Перед безпосереднім зверненням до суду потрібно ретельно підготуватися та зібрати докази, що підтверджують, наприклад, оплату платників своїх заборгованостей або використання грошей, призначених для дитини, для задоволення особистих потреб та інтересів. Також платнику слід звернутися до органу опіки за місцем проживання дитини з другим батьком для здійснення перевірки умов її життя. Лише після винесення вердикту органом державної виконавчої влади можливе звернення до суду. Як правило, судова інстанція приймає рішення вносити на розрахунковий рахунок дитини 30% загальної суми аліментів, 70% отримує стягувач. Також судом визначається порядок витрат коштів на забезпечення сприятливих умов життя дитини.

Поділитися:

Обговорення