aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Аліменти у 2023 в Україні

Аліменти 2023 в Україні.

Відповідно до ст. 27 Конвенції ООН про права дитини, та ст. 8 ЗУ “Про охорону дитинства”, кожній дитині має бути забезпечений гідний рівень життя. Відповідальність за надання належних умов лягає на плечі батьків. Норми сімейного законодавства покладають на батька та матір дітей однакові права та обов'язки.

Для регулювання цього питання використовуються аліменти 2023 року — сума коштів, виплата яких покладається на одного з подружжя на забезпечення харчуванням, одягом та іншими побутовими благами дитини. Важливо відзначити, що аліменти є власністю дітей і можуть використовуватися виключно в їх інтересах.

Аліменти у 2023 в Україні

Мінімальні аліменти у 2023 році

З 1 січня зросла сума мінімальних аліментів у 2023 році. Держава гарантує виплати — 50% від прожиткового мінімуму для дітей певного віку. Такі суми призначаються в тих випадках, якщо чоловік не має можливості виплачувати більше, і цей факт підтверджено відповідними документами.

Отже, мінімальні аліменти 2023 року складають:

Для дітей віком до 6 років

1136 грн.

Для дітей 6-18 років

1416 грн.

Для дітей 18-23 років

1342 грн.

Також визначено рекомендовані виплати. Вони здійснюються з доходів одного з подружжя, виходячи з прожиткового мінімуму. Рекомендована сума аліментів у 2023 році призначається, якщо у чоловіка достатній рівень доходів для таких виплат:

Дитині віком до 6 років

2272 грн.

Дитині віком 6-18 років

2833 грн.

Дитині віком 18-23 років

2684 грн.

Сплата аліментів для дітей після їх повноліття відбувається лише в окремих випадках: недієздатність дитини (Ст. 198 СКУ) за станом здоров'я, або ж денна форма навчання у навчальному закладі (Ст. 199 СКУ). В інших випадках аліменти 2023 року в Україні нараховуються дітям до 18 років.

Як проводиться розрахунок аліментів у 2023 році

Аліменти призначаються рішенням суду за зверненням одного з подружжя, або ж встановлюються та виплачуються за домовленістю батьків добровільно. У кожному з випадків розрахунок аліментів у 2023 році залежить від наступних обставин:

  • Стан здоров'я та фінансового стану як дитини, так і батька, який зобов'язується виплачувати аліменти;
  • Наявність у чоловіка на утриманні інших дітей або недієздатних родичів;
  • Інших обставин, які мають важливе значення для розгляду справи з виплат.

Відсоток, який вираховується із заробітної плати батька, може бути різним, та розглядається в індивідуальному порядку. Зазвичай він становить 25% на одну дитину, 33% на двох і 50% на трьох і більше дітей. Але сума не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів у розрахунку на дитину певного віку.

У випадках, коли один із подружжя має нестабільний дохід, виплачує частину суми товаром або послугою, та за наявності інших істотних обставин, може бути визначена фіксована (тверда) сума аліментів 2023 року. Так забезпечується більша стабільність у належному фінансовому забезпеченні дитини.

Крім того, СКУ передбачено можливість змінити розміри виплат, що може ініціюватися і платником, і одержувачем аліментів. До обставин, за яких це можливо, відносять зміни у стані здоров'я, фінансовому чи сімейному стані батьків та інших випадках, передбачених ст. 192 СКУ.

З яких доходів списується сума на аліменти у 2023 році

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 № 146 є цілий перелік доходів, з яких здійснюється нарахування аліментів. Сюди відносять всі види заробітку чоловіка та додаткові грошові винагороди з основної та додаткової роботи, у тому числі:

  • основну зарплату за посадою;
  • всі види надбавок, доплат та премій до заробітної плати;
  • пенсію, у розмірі не більше 50% від загальної суми (ЗУ “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”);
  • оплату за роботу понаднормово, а також у неробочі, вихідні чи святкові дні;
  • винагороди за загальні підсумки року, надбавки за вислугу років;
  • допомоги та доплати до допомоги з державного соціального страхування та безробіття;
  • стипендії;
  • дохід від підприємницької діяльності;
  • інші види заробітку.

Наслідки ухилення від сплати аліментів у 2023 році

За несплату аліментів 2023 року в Україні передбачено цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність, залежно від умов та суми заборгованості. Так, можуть бути призначені суспільно корисні роботи, обмеження на виїзд із країни, заборона на користування транспортним засобом та зброєю, домашній арешт і навіть обмеження волі на строк до 2 років.

Винятком можуть бути такі обставини:

  • Наявність інвалідності І або ІІ групи, або утримання особи з такою групою;
  • Військова служба;
  • Наявність відстрочки або розстрочки щодо виплат аліментів;
  • Транспортний засіб як джерело доходу.

Також може бути розглянуто заяву платника аліментів 2023 р. у суді з приводу повного або часткового звільнення від виплат у зв'язку зі станом здоров'я або іншими суттєвими обставинами.

Поділитися:

Обговорення