aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Аліменти на дітей 2022-2023

Утримання дитини є обов'язком кожного з батьків. Відповідну інформацію зафіксовано у СК України. Подати заяву на стягнення аліментів на дітей можна не тільки при розірванні подружніх відносин, але ще перебуваючи в шлюбі. Також у судовому порядку можна вимагати виплати фінансової допомоги, якщо відносини пари не узаконені (так званий громадянський шлюб).

Аліменти на дітей 2022-2023

Варіанти стягнення аліментів на дитину

Існує два варіанти оформлення аліментів на дітей: добровільний та примусовий. Перший тип передбачає домовленість між подружжям: немає необхідності йти із заявою до суду, проте краще звернутися до нотаріуса, щоб укласти договір та завірити його нотаріально. Якщо ж стягнення аліментів на дітей примусове, потрібно скласти позовну заяву відповідно до ЦК України, зібрати пакет необхідної документації та подати її до судової інстанції за своїм місцем проживання або місцем проживання відповідача. Рекомендується звернутися до сімейного адвоката: фахівець допоможе вам зібрати та оформити належним чином документи, проконсультує та супроводжуватиме протягом усього розгляду.

Аліменти на дітей у 2022 році: як подати на аліменти в офіційному шлюбі

Якщо один із батьків ухиляється від своїх безпосередніх обов'язків і відмовляється утримувати свою дитину, другий з батьків має право подати позов про примусове стягнення аліментів. Важливо уточнити, що дана процедура стосується саме того подружжя, яке перебуває в офіційному шлюбі. Також актуальною подібна маніпуляція може виявитися, якщо на кошти чи майно однієї з пари претендує третя сторона, наприклад, банківська чи інша фінансова організація.

Чинне законодавство не обмежує одного з подружжя: подати на аліменти можна навіть до офіційного розірвання шлюбу: судова інстанція може ухвалити рішення стягнути з громадянина до 50% його щомісячного прибутку. Банківська організація, у якій подружжя оформив кредит, може у разі розраховувати лише з 25% доходів, оскільки стягнення аліментів на дітей у пріоритеті.

Стягнення аліментів на дитину з громадянського чоловіка

Якщо пара не узаконила свої стосунки, однак у свідоцтві про народження дитини цивільного чоловіка/дружини зазначено як батько/мати відповідно, можна без вагань починати збирати пакет документів для стягнення аліментів на дитину та подавати позов до суду. Сума щомісячних виплат суворо регламентована чинним законодавством: громадянин, який отримує зарплату/пенсію/стипендію або інший офіційний дохід, зобов'язується виплачувати 25% прибутку на одну дитину, 33% – на двох, 50% – на трьох та більше дітей.

Якщо чоловік, з якого стягуються аліменти на дітей у 2022 році, є приватним підприємцем, можна подавати на виплати у твердій грошовій формі, за умови, що сума перевищуватиме прожитковий мінімум. Крім того, батько, який самостійно виховує малюка віком до 3 років, має право подати позов на виплату аліментів для свого утримання. Обмеження є і за максимальним розміром аліментів – сума не повинна перевищувати 10 прожиткових мінімумів.

Основна відмінність стягнення аліментів з громадянського чоловіка/дружини полягає в переліку документації, яку необхідно подавати до судової інстанції – до списку не входить свідоцтво, що підтверджує узаконення відносин. Слід зазначити, що, якщо батьківство громадянського чоловіка не визнано, відкрити провадження за аліментами на дитину неможливо. Ви можете звернутися до сімейного адвоката, щоб дізнатися про все, що вас цікавить про аліменти на дітей. Спеціаліст надасть професійну консультацію та допоможе правильно оформити заяву на стягнення аліментів.

Поділитися: