aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по розлученню

Куди звертатись, якщо не виплачуються аліменти

Після розірвання подружніх стосунків перед багатьма колишніми парами постає проблема вирішення питання виплати аліментів. Існує кілька варіантів стягнення коштів на утримання загального спадкоємця, який не досяг віку 18 років: добровільна оплата, виплати відповідно до попередньо укладеного контракту та примусове стягнення за рішенням суду. У деяких випадках платник відмовляється або припиняє перераховувати гроші, і, як результат, треба думати, що робити, якщо не виплачуються аліменти. З покроковим алгоритмом дій ви можете ознайомитись у цій статті.

Куди звертатись, якщо не виплачуються аліменти?

Наслідки несплати аліментів для платника

Якщо не сплачуються аліменти своєчасно чи зовсім, негативних наслідків не уникнути. Вся інформація про платника коштів на утримання дитини вноситься до Єдиного реєстру боржників. Відповідно до чинного законодавства та вердикту судової інстанції, якщо аліменти не перераховуються протягом 3 місяців, призначається один із наступних заходів покарання:

  • накладення заборони на виїзд за межі території України;
  • позбавлення прав водія;
  • обмеження/позбавлення права на використання/зберігання зброї;
  • арешт та/або передача рухомого/нерухомого майна у володіння дитини за вердиктом суду;
  • виконання не оплачуваних громадських робіт;
  • тюремне ув'язнення терміном до 2 років;
  • звільнення з роботи (стосується працівників державних установ).

Також судом може бути прийнято рішення накласти арешт на рахунки боржника у банківських чи інших фінансових організаціях з автоматичним обчисленням 20% від заробітної плати та переказом на розрахунковий рахунок стягувача чи дитини.

Куди звертатись, якщо не платять аліменти?

У цій ситуації необхідно звертатися до судової інстанції за місцем реєстрації/проживання платника. Потрібно подати відповідну заяву та пакет документів:

  1. Свідоцтво, що підтверджує подружні стосунки пари.
  2. Вердикт суду про розірвання сімейних зв'язків подружжя.
  3. Паспорт стягувача та ідентифікаційний код платника податків.
  4. Свідоцтво народження дитини.

Копії подаються у двох примірниках, і мають бути засвідчені ПІБ та підписом позивача. Після отримання вердикту суду необхідно звернутися до державної або приватної виконавчої служби, якою буде заведено справу та розпочато процес примусового стягнення аліментів. Приховування доходів, майна або інші варіанти злісного ухилення від виплат є підставою для притягнення боржника до кримінальної відповідальності.

Чи можливе стягнення аліментів у воєнний час?

З початком війни змінилося абсолютно все, тому багато батьків не наважувалися звернутися до судової інстанції з метою вирішення справляння аліментів. Однак законодавчі норми в цьому аспекті практично не змінилися: мати/батько, з яким проживає дитина, має право подати позов до суду з проханням стягнути з колишнього чоловіка аліменти. Сьогодні передбачені такі виплати:

  • на одну дитину - ¼ доходів;
  • на двох - ⅓ частини;
  • на трьох і більше - ½ заробітку.

При цьому сума не повинна перевищувати 10 прожиткових мінімумів на 1 спадкоємця. Чинним законодавством передбачено можливість зміни розміру аліментів як у більшу сторону, так і меншу залежно від життєвих обставин. Умови можуть бути такими: зміна фінансового чи сімейного стану однієї зі сторін, проблеми зі здоров'ям у когось із колишнього подружжя. Одна з проблем, з якою може зіткнутися стягувач – відсутність функціонування судової інстанції за місцем реєстрації відповідача через активні бойові дії чи окупацію країною-агресором.

Поділитися:

Обговорення