aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Аліменти під час війни

Виплати за аліментами під час війни

Військова агресія з боку росії принесла в життя українців безліч негативних змін. Хтось залишився без дому, власного майна чи роботи, був змушений переїхати в інші міста, або навіть країни, у когось просто зникли звичні джерела доходу, або виникли значні проблеми зі здоров'ям. Тому важливо детально вивчити аспект аліментів у воєнний час і розібратися, які зміни зазнала ця частина сімейних правовідносин.

Аліменти під час війни

Нововведення та обмеження виплат на дітей у військовому становищі

Минулого року ВРУ було внесено певні зміни до ЗУ "Про виконавче провадження". Міністерством Юстиції було роз'яснено зазначені зміни, і те, як саме це вплинуло на аліменти та стягнення з боржників. Отже, на період дії військового стану на території України припинено стягнення на зарплату, пенсію та інші доходи боржників. Однак важливо те, що ця умова не стосується сплати аліментів та рішень щодо боржників, які є громадянами росії.

Також важливою зміною є заборона на відкриття нових виконавчих проваджень або вжиття примусових заходів щодо виконання судових рішень на тимчасово окупованих територіях. Якщо ж на певній місцевості, де розглядалася справа, ведуться активні бойові дії, то можлива тимчасова територіальна зміна підсудності окремих судових органів.

Якщо розглядати конкретно питання аліментів під час воєнного стану, то значних змін не відбулося. За всіх обставин законодавство все ще зобов'язує батьків піклуватися про дітей до досягнення ними повноліття та чітко регулює особливості здійснення всіх процедур щодо матеріального забезпечення. Також залишається чинною і відповідальність за несплату виплат на утримання дітей, у тому числі з мобілізованих, внутрішньо переміщених осіб або батьків, які тимчасово перебувають за кордоном.

Проблеми у вирішенні питань щодо аліментів, з якими можна зіткнутися у воєнний час

Перша проблема, яка може зустрітися батькам під час розгляду справ щодо аліментів — неможливість функціонування судів на деяких тимчасово окупованих територіях, або там, де ведуться активні бойові дії. Але, це жодним чином не обмежує громадян у праві на судовий захист, тому подання позовів та розгляд справ можливі в інших судах. Зміни в територіальній підсудності можна відстежувати на офіційному веб-ресурсі “Судова влада України”, або окремих сайтах судів, у тому числі ЗСУ.

У разі регулювання питання аліментів під час війни через нотаріуса теж можуть виникнути деякі труднощі, адже не всі зараз можуть працювати. Однак, можна звернутися до іншого фахівця та залагодити всі юридичні питання з ним. Крім того, дозволено оформляти нотаріальні договори не лише на спеціальних бланках, а й на звичайному аркуші паперу із обов'язковим дотриманням усіх правил заповнення такого виду документів.

Тимчасове блокування та обмеження дії реєстрів хоч і призупинило виконавчі провадження на території України, але це аж ніяк не скасовує факт обов'язку батьків утримувати дітей будь-якими можливими способами.

Можливість відкриття нових справ з аліментів та відповідальність боржників

Через безліч змін та обмежень виникає питання, чи можна ініціювати нові справи щодо сплати аліментів у такий непростий час. Але доступ до правосуддя зберігається і в умовах війни: батько/мати, які одноосібно виховують дитину, можуть звернутися до чинного судового органу з позовною заявою або заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментних виплат. Позов має подаватися за місцем реєстрації позивача, а заява про видачу судового наказу – за місцем проживання відповідача. У сучасних реаліях судова система має бути гнучкою, тому це питання можна вирішити і на інших територіях, де тимчасово змушені бути батьки.

Незважаючи на те, що платник аліментів у військовий час міг втратити роботу, джерело доходів або піти на військову службу, це все одно не звільняє його від відповідальності дітей. Так, згідно зі ст. 196 СКУ, передбачено стягнення за рішенням суду неустойки (пені) у розмірі 1% від суми заборгованості за аліментами за кожен день прострочення. Погашення таким чином здійснюється до моменту виплати повної суми заборгованості або набуття чинності іншим рішенням суду з приводу боржника.

Зважаючи на ймовірну зміну дислокації сімей з дітьми та певні зміни в їх життєдіяльності, актуальним може стати нотаріально засвідчений договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею йому права власності на нерухоме майно платника. Таким чином, один з батьків може повністю звільнитися від обов'язку платити аліменти, але за ним все ще залишаються додаткові витрати на утримання

Поділитися:

Обговорення