aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Аліменти після 18 років в Україні

У СК України зазначено, що батьки зобов'язуються забезпечувати свою дитину до досягнення нею віку 18 років, навіть якщо вони розірвали подружні стосунки. При цьому аліменти виплачує той батько, який мешкає окремо від дитини. Такі виплати можуть бути як добровільними, так і стягуватись у судовому порядку. У деяких випадках аліменти виплачуються дітям навіть після повноліття.

Аліменти після 18 років в Україні

У яких випадках аліменти виплачуються після 18 років?

Відповідно до Сімейного Кодексу України, батьки зобов'язані забезпечувати дитину протягом її навчання у вищому навчальному закладі. При цьому важливим є дотримання кількох положень:

  1. Вступ до коледжу або ВНЗ – головною умовою отримання аліментів є продовження навчання після досягнення повноліття.
  2. Денна форма навчання. Вважається, що студенти, які навчаються заочно, мають достатньо часу для підробітку та самостійного задоволення всіх своїх потреб. Саме тому аліменти можуть отримувати лише ті, хто навчається стаціонарно.
  3. Вік до 23 років. Не обов'язково вступати до університету одразу після повноліття. Аліменти виплачуються в тому випадку, якщо дитина вступила до ВНЗ до досягнення нею 23 років.
  4. Якщо у батьків є можливість утримувати дитину.

Варіанти виплати аліментів повнолітнім дітям такі самі, як і неповнолітнім: добровільний та примусовий. Останній передбачає стягнення фінансових коштів у судовому порядку чи нотаріально.

Стягнення аліментів після 18 років у судовому порядку

У таких ситуаціях суд регулюється як Сімейним, так і Цивільним Кодексом України. Саме тому варто ретельно підготуватися до засідання та попередньо проконсультуватися з сімейним адвокатом, щоб запобігти різноманітним помилкам і бути впевненим у позитивному вердикті суду. До судової інстанції з позовом можуть звертатися:

  • батько, який живе разом з дитиною та забезпечує всі її базові потреби;
  • безпосередньо спадкоємець. Студент навіть може стягнути аліменти після 18 років з обох батьків, проте потрібно ретельно підготуватися до процесу, зібравши всі докази, що мати та батько ніяк не беруть участь у змісті та не здатні забезпечити гідний рівень життя.

Процедура виплати аліментів після 18 років має свої особливості. Наприклад, кошти виплачуються безпосередньо дитині, а чи не батькові, з яким вона проживає. Оптимальний варіант - наявність у стягувача банківського рахунку, на який можливе переведення фінансів у безготівковій формі.

Документи для стягнення аліментів після 18 років в Україні

Щоб стягнути аліменти після 18 років з батьків у судовому порядку, дитина має підготувати таку документацію:

  1. Паспорт та ідентифікаційний код.
  2. Позовна заява. Позов має бути складений відповідно до вимог ЦК України, тому, щоб уникнути проблем, краще проконсультуватися з компетентним юристом.
  3. Довідка, що підтверджує стаціонарне навчання дитини у навчальному закладі.
  4. Свідоцтво про народження.
  5. Реквізити банківського рахунку за необхідності виплати аліментів у безготівковій формі.
  6. Квитанція про оплату за навчання та витяг з банку, що підтверджує витрати та матеріальне становище студента.

Також суд може вимагати й іншу документацію під час розгляду. Обов'язково потрібно довести платоспроможність батьків, а саме надати документи, що підтверджують офіційний та неофіційний прибуток. Розмір виплат визначається кожному разі індивідуально й у середньому становить 25% від зарплати батька.

Поділитися:

Обговорення