aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Аліменти та громадянський шлюб в Україні

Особливості стягнення аліментів у цивільному шлюбі

У сучасних реаліях нерідкими стають випадки, коли пари просто не бачать сенсу оформляти стосунки в офіційному шлюбі зі штампом у паспорті та іншими чинними законними наслідками. Такі відносини називають громадянським шлюбом, проте на рівні законодавства цей термін відсутній. Натомість у контексті НПА часто використовується поняття "фактичні шлюбні відносини". Оскільки такі відносини не зареєстровані в офіційних органах і будуються виключно на усних домовленостях сторін та взаємних почуттях, планах та цінностях, тривалість та характер таких зв'язків не мають правового значення.

Саме тому в ситуаціях, коли права та обов'язки одного з таких подружжя чи їхніх дітей порушуються, процедура доведення самого факту порушення та всі подальші дії викличуть певні складнощі. Подати на аліменти у цивільному шлюбі можна, проте доведеться довести наявність стосунків як сім'] та факт батьківства дитини.

Аліменти та громадянський шлюб в Україні

Правовий захист та матеріальне забезпечення дитини у цивільному шлюбі

Отже, за своїм визначенням цивільний шлюб — це сімейний союз подружжя, яке спільно проживає і веде спільне господарство, має дуже тісний, характерний для шлюбний зв'язок і не має офіційно зареєстрованого шлюбу з іншими особами. Ці відмінності від зареєстрованих відносин батьків аж ніяк не відбиваються на дитині, що прямо закріплено у ст. 52 Конституції та ст. 142 СГП. Складнощі можуть виникнути лише з фактом встановлення походження та оформленням необхідних документів.

Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу, подружжя має рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі. З позовом про стягнення аліментів у цивільному шлюбі до суду може звертатися той із батьків, з ким проживає дитина на даний момент. Виплата грошового забезпечення в такому випадку визначається на загальних умовах у твердій сумі, або як % від усіх видів доходів платника. Присудження аліментів може здійснюватися у добровільному порядку, якщо між сторонами було попередньо укладено відповідний договір із зазначенням усіх умов таких виплат або через суд.

При цьому слід усвідомлювати, що для отримання фінансового забезпечення на утримання дитини не потрібно чекати на той момент, коли сім'я остаточно розпадеться, як це часто буває на практиці. Подати позов на батька чи матір, які ухиляються від своїх обов'язків стосовно дитини, можна і проживаючи разом. Адже часто трапляються випадки, коли подружжя продовжує спільне проживання як одна сім'я, але при цьому всі витрати на дитину бере на себе лише один із батьків. За таких умов можна сміливо звертатись до суду з вимогою розглянути можливість стягнення аліментів.

Умови подання позову на стягнення аліментів у цивільному шлюбі

Як уже зазначалося, на можливість отримання аліментів та забезпечення дитини не впливає наявність чи відсутність офіційно зареєстрованого шлюбу між батьком та матір'ю. Позови про стягнення грошових виплат, зміну їх розміру, запровадження додаткових витрат на дитину, або сплату неустойки (пені) за їх прострочення надаються за місцем реєстрації, або фактичного перебування позивача. Подати на аліменти у цивільному шлюбі не так просто, як у звичайних випадках. Є деякі особливі умови, які обов'язково присутні у такій ситуації.

Для того, щоб позов на так званого громадянського чоловіка був схвалений, необхідна наявність вказівки його в ролі батька дитини в її свідоцтві про народження, визнання батьківства за рішенням суду, або умова усиновлення дитини співмешканцем у цивільному шлюбі. З цього логічно випливає, що обов'язково для подальшого розгляду справи щодо аліментів має бути встановлене походження дитини. Так, згідно зі ст. 125 СКУ, батьківство може бути визначене:

  • за згодою сторін (відповідна заява батька та матері);
  • за рішенням суду.

Цікавим є і той факт, що у свідоцтві про народження дитини батько може бути записаний за взаємною згодою обох батьків або зі слів матері. Якщо у першому випадку процедура стягнення досить проста, то у другому без відповідного рішення суду про встановлення батьківства подальший розгляд справи щодо виплат на дитину неможливий.

Ще однією обов'язковою умовою стягнення аліментів, що народився поза офіційним шлюбом, є доведення фактичного ухилення одного з подружжя від безпосередньої участі в утриманні. Під цим мається на увазі відсутність надання фінансової та інших видів допомоги, необхідні забезпечення достатнього рівня життєдіяльності дитини до досягнення нею повноліття. При цьому не має жодного значення, проживає особа разом із дитиною чи окремо.

Відсутність офіційно зареєстрованого шлюбу не може вплинути на визначення розміру аліментів. Дитина має бути належним чином забезпечена без будь-яких обмежень, незалежно від того, в яких взаєминах знаходяться її батьки. При розгляді справи стягнення аліментів у цивільному шлюбі суд має призначити розмір та умови виплат після оцінки всіх доказів та аргументів, з урахуванням збереження балансу між інтересами обох сторін цих правовідносин.

Поділитися:

Обговорення