aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Подати на аліменти в Україні

Як подати на аліменти в Україні?

Подати на аліменти можна навіть у тих ситуаціях, коли це здається неможливим: досягнення дитиною 18 років, виїзд колишнього чоловіка чи дружини за межі країни або навіть продовження подружніх відносин – усі ці фактори не заважають стягненню коштів на утримання спадкоємця. Розмір фінансової допомоги визначається у судовому порядку: ви можете надати державній інстанції достатню кількість доказів, щоб вимагати максимальної виплати. Дізнатися, як і куди подавати на аліменти можна у сімейного адвоката – фахівець підкаже вам, які документи потрібно підготувати, розповість про особливості процесу та забезпечить повний супровід.

Подати на аліменти в Україні 2022-2023

Як подати на аліменти в Україні?

Щоб подати на аліменти, необхідно діяти поетапно:

  1. Зібрати весь список необхідних документів.
  2. Подати заяву «Про стягнення аліментів на утримання дитини» до судової інстанції.
  3. Отримати вердикт суду та виконавчий лист.
  4. Надіслати виконавчий лист за місцем роботи платника аліментів або подати заяву на відкриття виконавчого провадження до державної або приватної виконавчої служби.

Як подати на аліменти: основні способи стягнути аліменти

Існує два варіанти стягнення аліментів:

  1. Наказне провадження: куди подавати на аліменти

Ця процедура є спрощеною та передбачає прискорену видачу судового розпорядження протягом 5 днів без виклику учасників на судове засідання. Наказ є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню без видачі виконавчого листа. Для відкриття наказного провадження необхідно подати заяву про видачу судового наказу до суду. Цей документ має відповідати вимогам, встановленим ЦК України.

Наказне провадження у цивільному процесі можливе на вимогу про стягнення аліментів, коли:

  • Розмір аліментів становить 25% від заробітку платника на одну дитину, 33% – на двох дітей, 50% – на 3 та більше дітей. При цьому виплачується не більше 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину.
  • Жорстка грошова сума у ​​розмірі 50% від прожиткового мінімуму. Розмір усіх відрахувань при кожній виплаті зарплати не може перевищувати 50% заробітної плати, яка має бути виплачена працівникові. Це обмеження не поширюється на відрахування з доходів, які платник одержує під час відбування покарання у вигляді виправних робіт. У разі розмір аліментів неспроможна перевищувати 70% від суми прибутку.
  1. Позовне провадження

За позовною заявою стягуються аліменти у випадках:

  • позивач вимагає у відповідача виплачувати фіксовану суму у більшому розмірі;
  • вимога виплати аліментів пов'язана з питанням заперечення батьківства/материнства, а також необхідністю залучення до процесу інших заінтересованих осіб.

Для відкриття позовного провадження необхідно написати заяву, яка відповідає вимогам ЦК України, та подати до судової інстанції за місцем проживання стягувача або платника аліментів. Судом видається виконавчий лист, на підставі якого можливе стягнення аліментів шляхом звернення до державних чи приватних виконавців. Перед поданням на аліменти рекомендується проконсультуватися у сімейного адвоката, щоб весь процес пройшов швидко і без проблем.

Куди подавати на аліменти?

Якщо ви вже маєте виконавчий лист, ви можете не звертатися до виконавчих служб. Для цього потрібно зібрати пакет відповідної документації:

  • заяву роботодавцю платника;
  • виконавчий лист.

Ці документи подаються за місцем роботи платника аліментів.

Поділитися:

Обговорення