aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Наслідки невиплати аліментів або виплат у неповному розмірі

Право на отримання обов'язкових виплат на утримання, з'являється у дитини відразу ж після народження та визнання батьківства незалежно від того, чи узаконили батьки малюка стосунки, чи не зареєстрували їх офіційно. Слід зазначити, що аліменти не завжди стягуються через суд: можливі добровільні виплати або перекази відповідно до положень укладеного колишнім подружжям контракту. У деяких випадках платники злісно ухиляються від виплат або виплачують кошти на утримання дитини не повністю. Що робити, якщо аліменти виплачуються над повному розмірі, ми розглянемо далі.

Що робити, якщо аліменти сплачуються не в повному обсязі?

Варіанти виплати аліментів

Відповідно до СК України, аліменти можуть виплачуватись у добровільному порядку, згідно з положеннями укладеного подружжям договору або за вердиктом суду у разі відсутності між батьками згоди щодо розміру аліментів або злісного ухилення від виплат.

Наслідки невиплати аліментів або виплати у неповному розмірі

Аліменти є виплати фінансових коштів на утримання та забезпечення оптимальних умов для проживання дитини батьком, який з нею не проживає. У деяких випадках гроші перераховуються навіть спадкоємцям, які досягли повнолітнього віку у разі їх непрацездатності (наприклад, особам до 23 років, якщо вони є студентами стаціонарної форми навчання ВНЗ або нездатні самостійно фінансово забезпечити собі гідні умови життя).

Відповідно до чинного законодавства сума аліментів визначається в судовому порядку з урахуванням багатьох факторів, у тому числі:

● матеріального стану дитини та стану її здоров'я;

● аналогічних обставин у платника;

● наявність у платника іншої сім'ї та дітей, яким також необхідно перераховувати аліменти;

● недієздатність чоловіка та/або батьків платника;

● інші фактори.

Основні правила виплати аліментів

Початок війни вніс корективи у житті багатьох людей: досить велика кількість громадян України залишила територію нашої держави. Деякі люди виїхали за кордон ще до повномасштабного вторгнення, тому виплати аліментів у таких ситуаціях також передбачені: якщо Україною не було підписано договору про надання правової допомоги з тією державою, до якої має намір їхати платник, виплата на утримання дитини стягується одномоментно за весь період відсутності людини на території нашої країни (до повноліття спадкоємця).

Є два випадки, за яких платник аліментів може бути оголошений судом у розшук:

1. За невідомого місця знаходження платника аліментів. У цій ситуації суд може оголосити боржника у розшук, якщо той не є на судові засідання, ніяк не реагує на повістки, а про актуальне місце проживання немає жодної інформації. Для цього позивач-стягувач має подати до суду відповідну заяву. Після того, як суд прийняв клопотання, ухвала про розшук особи передається поліції

2. При злісному ухилянні від виплати аліментів з виконавчого провадження, приховування доходів, майна та перебування у бігах. У цьому разі вже державний виконавець подає клопотання до суду про оголошення персони у розшук. Подальші кроки аналогічні.

Аліменти виплачуються не в повному обсязі

Якщо платник виплачує кошти на утримання спільної неповнолітньої дитини нерегулярно або не в повному розмірі, можливо стягнути суму, яку вона заборгувала. Також судом можуть бути призначені аліменти за минулий час, якщо стягувач може надати судовій інстанції докази того, що їм робилися спроби зв'язатися та “достукатися” до відповідача. Не слід забувати і про пеню. Неустойка у вигляді 1% від невиплачених коштів утримання дитини може накладатися і часткове ухилення.

Поділитися:

Обговорення