aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Скільки коштує подати на аліменти в Україні

У нашій країні не так рідко трапляються ситуації, де дитина виховується лише одним з батьків: матір'ю чи батьком. У таких випадках другий батько не позбавляється своїх зобов'язань щодо утримання та забезпечення гідних умов життя неповнолітнього спадкоємця навіть якщо проживає окремо або позбавлений батьківських прав. Саме тому стягнення аліментів стало досить актуальним питанням. При цьому не всі мами та тати, які самостійно виховують малюків, добре обізнані про особливості процедури подання заяви та вартість подання на аліменти в Україні.

Скільки коштує подати на аліменти в Україні

Що таке аліменти, варіанти їх стягнення та скільки коштує подати на аліменти

Аліменти - кошти, які виплачує дитині батько, який проживає окремо, задля забезпечення основних потреб: харчування, навчання та розвитку, відпочинок, лікування, одяг, взуття тощо. Виділяють два основні типи стягнення аліментів:

  1. Добровільний. Такий варіант передбачає укладання між батьками угоди, яку рекомендується матеріально запевнити, щоб уникнути неприємних ексцесів.
  2. Примусовий. Якщо чоловік/дружина злісно ухиляється від фінансової допомоги, можна подати позовну заяву до суду. Після завершення розгляду позивач отримує виконавчий лист, на підставі якого роботодавець відповідача зобов'язується переказувати на рахунок стягувача зазначену в документі суму.

Добровільна виплата аліментів є найкращим варіантом, оскільки судові розгляди навряд можна назвати приємним і короткочасним процесом. У цьому випадку мати чи батько просто перераховують фінансові кошти для утримання дитини на банківський рахунок іншого батька. Не рекомендується оплачувати аліменти готівкою, тому що не буде жодного підтвердження перерахування грошей. У деяких випадках батьки можуть домовитись про несплату аліментів. Такий варіант можливий, якщо, наприклад, батько залишить дарчу на дитину, а мати в письмовій формі відмовиться від фінансової допомоги з виховання та утримання малюка. При відмові виплачувати аліменти добровільно, єдиним дієвим вирішенням проблеми є звернення до судової інстанції з позовною заявою.

Якщо говорити про те, скільки ж коштує подати на аліменти в Україні, необхідно зазначити, що основні витрати включають послуги кваліфікованого юриста. Сімейний адвокат надає такі послуги:

  • консультація;
  • допомога у підготовці пакету документів та написанні позовної заяви відповідно до вимог ЦК України;
  • супровід протягом усього судового процесу, у тому числі участь юриста у засіданнях;
  • супровід після ухвалення судом вердикту, а саме допомога з виконанням рішення.

Також потрібно сплатити судове мито. Ціна позову про стягнення аліментів визначається сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців.

Вартість подання на аліменти в Україні за допомогою юриста

Без допомоги кваліфікованого юриста досягти бажаного результату набагато важче, ніж скориставшись послугами спеціаліста. Ціна визначається індивідуально залежно від складності ситуації, наявності обтяжуючих факторів, обсягу роботи, кількості судових засідань. Дізнатись докладніше, скільки коштує подати на аліменти, ви можете звернувшись до перевіреного адвоката, який допоможе підготувати всі необхідні документи та супроводжувати вас у суді.

Поділитися:

Обговорення