aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Подати на аліменти у шлюбі

Як подати на аліменти у шлюбі: основні особливості процедури

Подати на аліменти у шлюбі

У деяких випадках життєві обставини складаються таким чином, що доводиться стягувати аліменти з чоловіка чи чоловіка, не розриваючи при цьому подружні стосунки. Дізнатися чи можна подати на аліменти одружені і основні особливості процедури ви можете у сімейного адвоката.

Як подати на аліменти у шлюбі?

Згідно з чинним законодавством обидва батьки мають однакові права та обов'язки щодо спільної дитини незалежно від того, перебувають вони в подружніх відносинах, чи ні. Навіть якщо пара розлучилася, проживання окремо від спадкоємця ніяк не впливає на обсяг зобов'язань щодо його утримання та виховання. Всі ці положення є строго регламентованими Сімейним Кодексом України. Також у законодавстві зазначено, що ці статті дійсні до досягнення дитиною віку 18 років (у деяких випадках – 23 років). Так абсолютно очевидно, що немає жодного значення, узаконені стосунки батьків чи ні, розірвано подружні стосунки чи ні. Досить важливим аспектом є те, чи потребує дитина змісту і чи можуть батьки його надати.

Особливості стягнення аліментів у шлюбі

Щоб подати на аліменти у шлюбі, зовсім не потрібно надавати позов про розірвання подружніх відносин. Якщо пара не уклала шлюбний договір, де зазначаються умови та сума виплати аліментів, необхідно написати та подати заяву, із зразком якої ви можете ознайомитись у відкритих інтернет-ресурсах. Подавати позов необхідно за правилами, регламентованими ЦК та СК України.

Статистика показує, що найчастіше позов подається матір'ю, а відповідачем є чоловік. Якщо чоловік не відмовляється та не ухиляється від відвідування судових засідань, весь процес пройде швидко та безболісно. У деяких випадках процедура затягується на невизначений термін, особливо якщо відповідач поїхав до іншої країни. Як правило, виплачується 25-50% від суми прибутку чоловіка. Остаточний розмір аліментів у шлюбі визначається в судовому порядку з урахуванням багатьох факторів, серед яких:

  1. Матеріальне становище відповідача.
  2. Стан здоров'я (в т.ч. тяжкі хронічні захворювання та/або інвалідність).
  3. Чи є у відповідача родичі, яких він має утримувати.

У нашій державі можлива виплата аліментів у шлюбі як для щомісячного утримання. Можна подати заяву на оплату лікування та навчання. Також можливі виплати аліментів із державного бюджету, якщо місцезнаходження платника невідоме.

Які документи потрібні, щоб подати на аліменти у шлюбі

Щоб подати на аліменти у шлюбі, необхідно зібрати та подати пакет документації. Серед необхідних документів:

  • копії документів, що засвідчують особу: паспорт та індивідуальний номер платника податків;
  • свідоцтво про народження спільного спадкоємця;
  • свідчення, що підтверджує узаконення відносин подружжя;
  • довідка, що підтверджує, що дитина проживає разом із стягувачом;
  • акт, що підтверджує, що платник проживає окремо від дитини та стягувача;
  • по можливості, довідка з місця, де працевлаштований платник. Якщо документ не надається, стягувач має право подати до судової інстанції прохання на вимогу такої довідки.

Якщо вам потрібна докладна консультація, чи можна подати на аліменти, одружені, зверніться до сімейного адвоката. Кваліфікований юрист пояснить усі складнощі та деталі, допоможе підготувати документацію та забезпечить супровід протягом усього процесу для досягнення бажаного результату.

Поділитися:

Обговорення