aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Аліменти з безробітного в Україні

Як стягнути аліменти з безробітного у 2023 році

Законодавством нашої країни передбачено, що один із подружжя, який проживає окремо від дитини, повинен платити іншому аліменти для задоволення харчових, побутових та інших матеріальних потреб дитини та забезпечення для неї достатнього рівня життєвих умов. Обоє батьків мають однакові обов'язки, щодо утримання дитини до досягнення нею повноліття, що прямо передбачено в Конвенції ООН про права дитини, Конституції, Сімейному кодексі та в багатьох інших нормативних актах.

Варто зазначити, що умисна втрата роботи та небажання пошуку нової або приховування неофіційних джерел доходу не звільняє платника від відповідальності. Аліменти з безробітного все одно будуть списані, просто за дещо іншими умовами, ніж виплати від офіційних доходів. Тому важливо розглянути, як відбуватиметься цей процес у конкретних випадках.

Аліменти з безробітного в Україні

Процедура стягнення аліментів із безробітного

Якщо розрахунок виплат за офіційними доходами платника має досить простий механізм виконання, то отримання аліментів, якщо чоловік не працює, має певні особливості та багато паперової тяганини. Батьки можуть домовитися особисто чи через нотаріально засвідчений договір, але не завжди така процедура спрацює належним чином за відсутності роботи у платника. Тоді доведеться вирішувати питання через суд.

Часто зустрічаються ситуації, коли аліменти з безробітного не виплачуються, проте неофіційний дохід у чоловіка є, але він навмисно намагається його приховати. Проте наявність майна, дорогих покупок чи поїздок до зарубіжних країн не є прямим доказом високих доходів. Для винесення відповідного рішення в суді мають бути надані незаперечні докази у вигляді документів, показань інших осіб та інших суттєвих ознак навмисного ухилення платника від зобов'язань.

Як розрахувати суму аліментів, якщо чоловік не працює

Якщо батьки домовлятися про виплати особисто чи через нотаріальний договір, умови вони узгодять між собою, виходячи з обставин справи та положення обох сторін. Однак слід пам'ятати, що сума має бути достатньо для утримання дитини та забезпечення її життя із закриттям базових потреб, тому вона не повинна бути меншою за мінімальну, встановлену законом.

Переважно такі питання щодо аліментів для безробітного вирішуються через суд. Може бути винесено рішення про присудження виплат у твердій грошовій сумі щомісяця, або у вигляді % із середньомісячної зарплати за встановленим регіоном, що врегульовано СКУ. Суд вивчає всі обставини, подані сторонами, документи та свідоцтва та інші матеріали, які можуть сприяти вирішенню цього питання.

Відповідно до положень Сімейного кодексу, суд при розгляді грошових виплат на дитину має врахувати такі фактори:

  • матеріальне становище та стан здоров'я платника аліментів та дитини;
  • наявність у платника інших дітей на утриманні, а також непрацездатних батьків або інших близьких родичів;
  • наявність власного майна (нерухомість, машина тощо), майнових прав, корпоративних прав, коштів чи виняткових прав на результати інтелектуальної діяльності.

Наведений список не вичерпний, суд може під час розгляду справи за аліментами, якщо чоловік не працює, взяти до уваги й інші суттєві ознаки. Однією з таких ознак може стати доказ того, що рівень життя платника не відповідає заявленому рівню доходів.

Поширені ситуації, коли на момент розгляду судової справи чоловік мав роботу та власний дохід, але втратив їх після винесення рішення про сплату аліментів. Незважаючи на те, чи сталося це навмисне або без вини платника, він все одно повинен виплачувати кошти на утримання дитини.

Якщо чоловік знаходить нову роботу, сума розраховується відповідно до заробітної плати на цьому місці роботи. Якщо платник не знайшов нове джерело доходів, і при цьому не став на облік біржі зайнятості, аліменти вираховуються із середньої суми зарплати по регіону з місця прописки.

Особливості виплат у разі отримання допомоги з безробіття

Якщо платник став безробітним після винесення судом рішення про аліменти, він має стати на облік біржі зайнятості. Після цього йому буде надано офіційний статус, і виплати на дитину будуть списуватися з одержуваної допомоги з безробіття.

З 1 січня 2023 року максимальний розмір такої допомоги не повинен перевищувати мінімальної заробітної плати, і дорівнює 6700 грн. Мінімальна сума виплат безробітним становить 1000 грн., і призначається тим особам, які перед реєстрацією на біржі мають менше ніж 7 місяців страхового стажу.

Допомога з безробіття призначається з 1 дня після надання статусу безробітного. Тривалість отримання виплат не може перевищувати 90 календарних днів, та 360 днів щодо осіб передпенсійного віку.

Наслідки ухилення від сплати аліментів безробітнім

Бувають індивідуальні випадки, коли один із батьків ухиляється від виплат на утримання дитини, не має можливості на їхню сплату або його місцезнаходження невідоме. І тут призначається тимчасова державну допомогу для дитини. Щоб її оформити, потрібно буде звернутися до органу соціального захисту.

Часто аліменти для безробітного не виплачуються, так як платник відмовляється вирішувати це питання, ігноруючи рішення суду. У таких ситуаціях чоловік буде притягнутий до відповідальності в залежності від обставин справи та розміру боргу. До нього можуть бути застосовані штрафні фінансові санкції, обмежувальні заходи, і навіть притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Якщо платник злісно ухиляється від виплат, у нього будуть проблеми з виїздом за кордон, використанням транспортних засобів та зброї. Крім того, боржник позбавляється права впливати на рішення про виїзд дитини за межі України, оскільки дозвіл від нього вже не буде потрібний.

Поділитися:

Обговорення