aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Аліменти на двох дітей в Україні 2022-2023

Аліменти на двох дітей в Україні: особливості стягнення

Розмір обов'язкових виплат на утримання дитини в Україні може бути різним: при розрахунку аліментів береться до уваги багато факторів. Саме тому питання вважається досить актуальним з огляду на те, що законодавчі норми та рівень прожиткового мінімуму на одну дитину постійно змінюються. Чинне законодавство забезпечує максимальний захист неповнолітніх дітей у разі розірвання батьками подружніх відносин. Розмір аліментів на двох дітей визначається такими факторами: рівень матеріального забезпечення неповнолітнього, наявність у нього серйозних патологій чи інвалідності, захворювання у потенційного відповідача тощо. Суд виносить свій вердикт, спираючись на Сімейний та Цивільний Кодекси України.

Аліменти на двох дітей в Україні 2022-2023

Які фактори впливають на розмір аліментів на двох дітей у 2022 році

Судова інстанція визначає розмір виплат аліментів на двох дітей, враховуючи рівень доходів платника. Проте враховується не весь прибуток платника. При розрахунку аліментів не рахуються:

  • компенсаційні фінансові кошти за невикористану відпустку;
  • декретні гроші;
  • виплата, що здійснюється роботодавцем при звільненні працівника;
  • оплата аркуша тимчасової недієздатності («лікарняного»).

У багатьох випадках відповідачі намагаються всіляко уникнути виплати коштів для утримання дитини та/або чоловіка. У таких ситуаціях судові інстанції беруть до уваги покупки та витрати великих сум з відсутністю певного джерела прибутку. Наприклад, потенційний платник може офіційно вважатися безробітним, але в той же час за місяць до початку розгляду придбати досить дорогий автомобіль.

Як розраховуються аліменти на двох дітей?

Спочатку розраховується розмір мінімальних аліментів на двох дітей у 2022 році: береться до уваги середній показник зарплати в країні та ПЖ на дитину. Розрахувати суму обов'язкових виплат утримання двох неповнолітніх дітей непросто. Згідно з чинним законодавством, аліменти на двох дітей в Україні становлять 33% від загального прибутку відповідача. Однак, можуть бути й винятки із цієї ситуації. Наприклад, якщо у матері є дитина від першого шлюбу, її зобов'язується забезпечувати біологічний батько. Якщо ж неповнолітнього було усиновлено, навіть не кровний батько має виплачувати аліменти.

Якщо платник не платить аліменти на двох дітей та злісно ухиляється, він має сплатити штрафну санкцію. При цьому штраф не може перевищувати суми боргу. Розмір штрафної санкції знижується, якщо аліменти не були виплачені в строк з поважних причин:

  • хвороба відповідача;
  • затримка зарплати.

Можливе також притягнення платника до адміністративної відповідальності за несплату аліментів. Потрібно зазначити, що відповідач може не виплачувати фінансові кошти для утримання дитини, якщо та одружиться до 18 років. У таких випадках діти вважаються повноправними дорослими громадянами України, тому буде здійснено перерахунок аліментів.

Якщо батьки не мають можливості забезпечити гідний спосіб життя своїм спадкоємцям, аліменти на двох дітей виплачуються державою. Ви можете отримати консультацію сімейного адвоката, щоб дізнатися про процедуру подання на аліменти. Кваліфікований фахівець докладно розповість про суми виплат аліментів на двох дітей, а кожній конкретній ситуації допоможе скласти позовну заяву та зібрати необхідний пакет документів для передачі їх до суду на отримання аліментів.

Поділитися:

Обговорення