aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Подати на аліменти без розлучення

Як подати на аліменти без розлучення?

Подати на аліменти без розлучення

Відповідно до СК України, батьки зобов'язуються забезпечувати та утримувати своїх дітей до досягнення ними віку 18 років. Батьківські обов'язки необхідно виконувати незалежно від стану шлюбу. Непоодинокі випадки, коли батьки проживають порізно, але й з якихось причин не розлучаються. Стягнення аліментів може здійснюватися добровільно чи примусово. Якщо один із подружжя не бажає забезпечувати неповнолітнього, стягнення аліментів без розірвання шлюбу забезпечується судовим рішенням. Звичайно ж, перший варіант пріоритетний, оскільки дозволяє суттєво заощадити час і позбутися неприємних переживань. Стягнути кошти на утримання дитини можна навіть у шлюбі: немає жодного значення, розірвала пара подружні стосунки чи ні. Як подати на аліменти без розлучення, ви можете дізнатися далі.

Аліменти без розірвання шлюбу

Основною відмінністю подачі на аліменти у шлюбі та після його розірвання є пакет необхідної документації. Наприклад, після розлучення до суду потрібно буде подати відповідне свідоцтво, що підтверджує розрив подружніх стосунків. Виплати аліментів можуть здійснювати добровільно шляхом укладання парою угоди та її нотаріального завірення, або ж у судовому порядку.

Договір про сплату аліментів без розлучення

Відповідно до СК та ЦК України, у разі наявності між подружжям домовленості про сплату аліментів пара має укласти відповідний контракт. Такий договір укладається за допомогою нотаріуса та засвідчується. Контракт зобов'язує людей, які уклали його, виконувати зазначені умови протягом усього терміну дії. Угода не має сили у таких випадках:

  • закінчення терміну;
  • розірвання контракту за взаємною згодою;
  • смерть однієї із сторін.

Аліменти без розлучення у судовому порядку

У ситуаціях, коли укласти контракт неможливо або одна сторона категорично відмовляється виплачувати кошти на утримання дитини, питання стягнення аліментів без розлучення вирішується у судовому порядку. Позивач може подати до суду позов або заяву про видачу виконавчого листа.

Позовну заяву можна подавати як під час шлюбу, так і після її розірвання. Вимогу про виплату аліментів позивач може вказати у заяві та бажанні розлучитися з відповідачем. Важливо, що й стягувач раніше звертався до суду з питанням стягнення аліментів, а платник злісно ухилявся, можна стягнути всю суму минулі роки. Аналогічна ситуація і з підписаним контрактом: при відмові виплачувати аліменти після укладання відповідного договору, відповідач зобов'язується виплатити всю суму з моменту завірення угоди.

Аліменти без розірвання шлюбу на дитину та її матір

Якщо дружина хоче отримувати кошти на свій утримання, вона має звернутися до суду з окремим позовом. Жінка може отримувати аліменти у таких випадках:

  1. Вагітність.
  2. Недієздатність.
  3. Наявність загального спадкоємця віком до 3 років.
  4. Спільна дитина з інвалідністю.

Розмір аліментів без розлучення на дружину залежить від матеріального становища пари, і навіть інших чинників, визначальних величину суми. Дізнатись детальніше, що визначає розмір виплат, ви можете у сімейного адвоката. Щоб подати на аліменти без розлучення, необхідно звернутися до судової інстанції за місцем проживання однієї зі сторін та подати заяву у двох примірниках із супровідною документацією.

Звернувшись до юриста, ви отримаєте професійну допомогу. Він допоможе скласти позовну заяву на присудження виплат на дитину без розлучення, зібрати та подати документи до суду. Також адвокати можуть забезпечити юридичну підтримку під час судових позовів та захистити інтереси клієнта.

Поділитися:

Обговорення