aria.background

Захистіть права
вашої дитини

За новим законом
Без вашої участі у суді
Подайте до суду Укрпоштою
1200 799 грн за усі документи
Судова система України працює 💙💛

Заповніть анкету та отримайте документи

Діти проживають з вами?

Послугу надає Адвокатське бюро

Національна асоціація Адвокатів України

Перед початком можна зателефонувати або написати нам для безкоштовної консультації по аліментах

Аліменти в Україні у 2024 році

Скільки вже статтей написано на тему аліментів, скільки відео відзнято і консультацій надано, але ця тема залишається актуальною. Аліменти у 2024 році. Це сумно, що залишаються батьки, яким потрібно визначати точні суми виплат на дитину, наче вони не знають скільки коштує дитячий одяг, абонемент на футбол чи набір фарб для малювання.

Звичайно, є певний відсоток батьків, які сплачують аліменти виходячи з реальних потреб своїх дітей, але є і такі, які взагалі відмовляються від утримання власної дитини.

Отже, приділимо увагу питанню аліментів 2024 року для батьків, яким тільки суд може відкрити очі на те, що дитина харчується, їй потрібен одяг і достойний рівень навчання і розвитку.

Перш за все, потрібно розуміти суми, які визначені на утримання дітей у 2024 році. Ці суми визначаються відповідно до прожиткового мінумуму дитини певного віку. Щороку прожитковий мінімум зростає, отже змінюється база для розрахунку аліментів.

У 2024 році прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 2563 грн на місяць, а для дітей віком від 6 до 18 років – 3196 грн.

Сімейним кодексом України встановлений мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину. Це не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини певного віку. Виходить на одну дитину до 6 років – 1281,5 грн., а на дитину 6-18 років вийде 1598 грн. Тобто цей розмір виплат вам гарантований на одну дитину, якщо доходи платника аліментів визнають низькими.

Якщо доходи платника аліментів вважаються достатніми, то далі йдуть рекомендовані частки від всіх доходів платника аліментів залежно від кількості дітей. На одну дитину – четверта частина доходів, на двох дітей – третя, на трьох і більше дітей – половина всіх доходів платника має надходити вам у вигляді сплати аліментів.

Процес подання на аліменти у 2024 році не зазнав змін.

Перш за все, ви можете просто домовитись з платником аліментів про суму, яку він буде сплачувати щомісячно на утримання дітей. Ці домовленості ви можете закріпити договором, який посвідчете у нотаріуса. Так, ви обоє будете чітко розуміти що обіцяно і що виконується. Якщо платник аліментів не виконує домовленостей згідно з договором, ви можете отримати у нотаріуса виконавчий напис і звернутись з ним у виконавчу службу, яка буде стимулювати боржника виплачувати обіцяне.

Якщо ж платник аліментів договір про утримання дітей підписувати відмовляється, коштів не перераховує, тоді потрібно звертатись до суду із заявою про стягнення аліментів.

Є два види заяв, які ви можете подати до суду.

Все залежить від інформації, яка вам відома про платника аліментів.

Якщо ви знаєте його ідентифікаційний код (або паспортні дані) та адресу реєстрації, тоді вам потрібно подати заяву про видачу судового наказу на стягнення аліментів. Ця заява розглядається швидко, видається судовий наказ і ви подаєте його у виконавчу службу.

Якщо ви знаєте лише адресу реєстрації платника, тоді до суду потрібно подавати позовну заяву на стягнення аліментів. Вона слухається трохи довше ніж заява про видачу судового наказу, але має таку ж дію. Суд затверджує частку від доходів, яку платник має вам перераховувати і далі ви замовляєте виконавчий лист, надсилаєте його у виконавчу службу і очікуєте нарахувань на свою карту.

В попередніх абзацах вже коротко торкнулись теми виконання рішення суду по аліментам у 2024 році. По суті це стягнення коштів з платника аліментів для вашої дитини.

Займається цим виконавча служба. Ви подаєте судовий наказ або виконавчий лист в державну виконавчу службу і вони знаходять всі види доходів платника аліментів та починають стягувати з них відповідну частку.

Також, ви можете самостійно подати виконавчий лист чи судовий наказ напряму в бухгалтерію підприємства або організації, де працює платник. Цей варіант краще підійде для тих, у кого платник аліментів має стабільну роботу, не змінює її кожен рік і має там стабільний дохід.

Намагались розписати все максимально просто.

Якщо залишились запитання щодо аліментів, чекаємо їх нижче у коментарях.

Поділитися:

Обговорення